Ikan Temalian (Probarbus jullieni)

Friday, August 03, 2012

Ikan Temalian

Ikan Temalian (Probarbus jullieni) sejenis ikan lasak serta ganas dan dikelaskan sebagai ikan sukan. Ikan sungai ini dikelaskan kedudukan pertama sebaris dengan kelah, jelawat, patin muncung dan buah.

Isinya berurat halus serta lembut sekali gus berjaya menambat selera penggemar ikan air tawar.

Ikan ini bergerak berkumpulan dan sering menjadi buruan ramai terutama nelayan sungai menjelang musim banjir.

1. Sifat: Berbadan bulat, bersisik tebal berwarna perak serta ada garisan gelap di tengah badan. Mempunyai sepasang mata dengan selaput merah menampakkan ciri perkasa terutama ketika memburu mangsa.

Pergerakan amat laju dan mendiami di bahagian dasar sungai berbatu berarus sederhana deras.

2. Pemakanan: Ia menjadikan anak-anak ikan kecil sebagai makanan utama. Selain itu, ia turut menjadikan etak dan moluska yang banyak terdapat di dasar Sungai Pahang sebagai makanannya.

Kehadiranya boleh dilihat dengan jelas jika terdapat kumpulan anak-anak ikan tiba-tiba bertempiaran lari.

Situasi itu menandakan ikan temalian mega muncul untuk memburunya.

3. Habitat: Ia banyak mendiami di kawasan hulu sungai yang bebas cemar khususnya di kawasan lubuk dalam yang berarus sederhana deras serta dasar berbatu dan berpasir.

Menjelang banjir, ia akan bergerak mengikut arus sambil memburu mangsa.

4. Lokasi: Ia banyak ditemui di kawasan hulu Sungai Pahang terutama di sekitar Kuala Tembeling serta di lubuk sekitar Taman Negara Kuala Tahan, Jerantut.

Selain itu, ia juga mendiami lubuk Sungai Jelai dan Serau di Kuala Lipis, dan juga di beberapa lubuk di daerah Maran.

5. Pembiakan: Ikan ini terkenal dengan aksi "tomoi" ketika mengawan dan ia adalah sifat unik yang tidak terdapat pada spesies ikan lain.

Lazimnya, aksi ini banyak berlaku bermula pada September hingga Oktober yang semuanya membawa maksud bermulanya musim membiak dan menghempas telur.

Sekali imbas, ia bagaikan bergaduh. Ia akan menyondol antara satu sama lain. Ikan jantan akan mengejar, menolak serta menjulang ikan betina di bahagian perut agar telurnya terkeluar untuk proses persenyawaan.

Proses persenyawaan berlaku di habitat asal, khususnya di kawasan berair cetek hingga ke tebing sungai berpasir.

Di Sungai Pahang, kawasan yang sering menjadi gelanggang pertarungan ialah di sungai sekitar hulu Tembeling, Jerantut dan Lubuk Paku, Maran.

Setakat ini tiada mana-mana pihak yang mampu mengeluarkan benih temelian berskala besar, walaupun ia mempunyai permintaan tinggi. Jabatan Perikanan Malaysia melalui Pusat Pengembangan Akuakultur (PPA) Perlok, Jerantut dan PPA Banding, Perak perlu menggalas kepentingan pengeluaran sumber ini untuk dikomersilkan.

6. Menangkap: Penggunaan jaring hanyut bersaiz enam hingga 10 inci paling berkesan menangkap temalian bersaiz mega.

Selain itu, penggunaan tajul berumpan sawit peram atau buah ara juga dikatakan amat berkesan. Tetapi, penggunaannya bergantung kepada musim. Lazimnya, ia digunakan pada waktu paras air sungai naik dan juga permulaan surut.

7. Pemuliharaan: Kegagalan penguatkuasaan anggota Jabatan Perikanan memantau serta bertindak tegas terhadap penangkap ikan haram adalah faktor penentu zuriat hidupan ini terus berkekalan.

Kaedah menangkap ikan menggunakan racun, tuba dan arus letrik perlu dibenteras bersungguh-sungguh.

Musibah "pesta menuba" yang berlaku di Sungai Semantan yang didedahkan media perlu diambil iktibar.

Sudah tiba masanya sungai berkenaan diwartakan segera sebagai zon bebas aktiviti manakala Jabatan Perikanan dicadangkan mengadakan jadual `menuba' bagi mengelak kejadian ikan penternak dalam sangkar menjadi mangsa tuba.

Perkara ini wajar dilaksanakan segera bagi mengelak mala petaka kepupusan sumber berlaku di Sungai Semantan. Jika tidak dikawal, perbuatan menuba ikan ini akan merebak ke sungai selruh negara.

8. Resepi: Temalian memang sedap jika dimasak tempoyak bersama cili api. Aroma tempoyak asli pasti membuka selera penggemar masakan tradisional Melayu itu.

Selain itu, ia juga sedap jika dimasak lemak cili api. Pastikan ia dimakan bersama nasi panas bersama ulaman.


Ikan asal Sungai Pahang
Oleh Mat Semail

 

ZONFINITI